Szalámik és vastagkolbászok, különlegességek - Balatonihús
A szalámik és vastagkolbászok a legismertebb hústermékek, amik áruházunkban is kiemelt helyet kaptak. A hagyományos sertés- és marhahús mellett azonban nálunk változatos alapanyagokat is megtaláltok, amik az üzletek polcain egyáltalán nem megszokottak.
A bivaly, birka, csirke, hal, kacsa, kecske, liba, ló, mangalica, nyúl, őz, pulyka, rackajuh, strucc, szamár, szarvas, szürkemarha és vaddisznó mellett különleges nemespenészes szalámi és vastagkolbász is kapható. Fogadjunk, hogy többségét nem kóstoltad, vagy nem is hallottál róluk!
Üdvözlöm Önöket, Balatoni József szalámimester vagyok!
Örülünk, hogy bennünket választottak és szeretnénk röviden bemutatkozni: A Balatoni Hús családi vállalkozás, tevékenységét 1991. január 1-jén kezdte meg. Az üzem fő tevékenysége a szárazáruk (szalámik, kolbászok) készítése.
Több mint 100 féle piacilag elismert és keresett terméket állítunk elő.
Specialitásaink közé tartozik az indiai zöld borssal készült olaszos jellegű szalámink, a pikáns ízvilágú vörösbor- és sajt ízesítésű szalámink is. Széles termékskálánkkal célunk az, hogy a teljes fogyasztói réteg ízlését lefedjük. Szeretnénk elérni azt, hogy aki termékeinkből vásárol, az ne csak fogyassza, hanem élvezze is fogyasztását. Készítünk termékeket sertéshúsból, marhahúsból, lóhúsból, kecskehúsból és strucchúsból. Mindezek mellett van egy „szárnyas” vonalunk, amely azt jelenti, hogy pulykahúsból, csirkehúsból, kacsahúsból és libahúsból is készülnek szalámik és kolbászok. Ezek enyhébb fűszerezettségük miatt lágyabb ízvilágúak. A Mangalica és a Szürkemarha termékcsaládunk külön kategóriát jelent. Fehér, paprikás és csípős változatban jelennek meg, a múlt század eleji ősi magyar ízeket idézik, a régi hagyományokhoz híven lóbélbe töltve.
Gondolunk azon vásárlóinkra is, akiknek a füstölt húskészítmények fogyasztása egészségügyi problémákat jelent. A Toldi fehér és Toldi paprikás szalámik, melyek füstölés nélkül, csökkentett fűszerezéssel készülnek, garantáltan light típusú termékek, a korábban említett vásárlóink számára is fogyaszthatók. Akiket pedig a különlegességek érdekelnek és szeretik a kínai konyha édes-sós ízvilágát, feltétlenül kóstolják meg a Fructa (gyümölcsös) szalámit, melynek ízét a hús és a gyümölcsök aromája adja. A legújabb húsból készült fejlesztéseink a vadhúsra-, a szamárhúsra- és a halhúsra épülő termékcsaládunk. Őzből-, szarvasból- és halból készült termékeinkkel szeretnénk tovább növelni a kínálatot.
A szalámi és vastagkolbász hidegen szendvicsek készítéséhez, a szárazabb kolbász pedig melegen is, különböző egytálételek és levesek alapanyagaként is felhasználható. A magyar konyha különösen épít az ilyen sokoldalúan felhasználható, könnyen tartósítható késztermékekre.
A szalámi eredete
Az olasz eredetű „salami” az első száraz készétel, amit az 1800-as évek elején Dél-Olaszországban kezdtek gyártani az ott őshonos szamár húsából, amit háziállatként kezdtek tartani. Az évszázad végére a környező országokba bevándorló mester emberek révén megváltozott a készítése, az egyre elterjedtebb sertéshússal keverték, hogy lágyabb legyen az íze.
Hazánkban az akkor népszerű mangalicahúsból gyártották az első magyar szárazárut, a szamárszalámi tehát tulajdonképpen a téliszalámi ősének tekinthető. A szalámi készülhet paprika nélküli, paprikás csemege vagy csípős ízesítéssel is. Ha még nem kóstoltad az eredeti ízvilágot idéző szamárszalámit, áruházunkban ezt is kipróbálhatod.
Kolbásztörténelem
A disznóvágások időszakában az állat értékes részeit őseink kolbászként, sokáig eltartható formában is felhasználták. Megfelelően elkészítve, ízesítve és füstölve a téli vágás után még hónapokig ehető volt a hús, ráadásul eltartásához nem volt szükség hűtőszekrényre sem. A hűtési lehetőség terjedésével és a városiasodással a gyártási kapacitás is nőtt, a lakosság ugyanis egyre jobban támaszkodott a késztermékekre.
Ez magával hozta a kínálat változását is, és még inkább háttérbe szorította a házi vágásokat. A nagy testű háziállat kategórián, sertésen, marhán, esetleg lovon, valamint a vadakon kívül az élelmiszeripari előállítás során megjelentek olyan ritkább ízek is, mint az apróbb állatok vagy szárnyasok - nyúl, kecske, birka, pulyka, kacsa és liba -, amikből szalámit, kolbászt készíteni háztáji körülmények között szinte elképzelhetetlen volt. Ennek oka, hogy a kisebb állatok felhasználható részei csak nagy mennyiségben adnak lehetőséget a tömeges gyártásra, ez pedig otthoni körülmények között nem volt könnyen kivitelezhető.
Különleges szalámik és vastagkolbászok
Ennyi alapanyagfajta mellett a megszokott “fehér” és a sötétebb csemege vagy csípős paprikás ízvilág számtalan variációra ad lehetőséget, ami mellé ismert beszállítóink olyan ritka összetevőket társítanak, mint a szarvasgomba vagy a vörösbor.
Ha ínyenc vagy, nem hagyhatod ki a különleges ízvilágú termékeket. Egyes termékek egy- és félkilós kiszerelésben kaphatók, a nagy kiszerelésű termékek pultos kiszolgálásra is tökéletesek.
Az utóbbi időben az élelmiszeripari körülményeknek köszönhetően olyan különleges ízek is megjelentek a kínálatban, mint az újra reneszánszát élő bio minősítésű mangalica, a strucc és hal, melyek a hagyományosan kímélő szárnyasok mellett egészséges alternatívái a nehezebben emészthető vörös húsoknak, amik viszont feledhetetlen kulináris élményt nyújtanak a kedvelőiknek.